Ing. Zdenko Šmilňák, nezávislý člen Herbalife
Vyhľadávanie

Pravda o Tukoch: Prečo by ZDRAVÉ tuky mali byť súčasťou vašej stravy?

568x

Naše telo potrebuje tuk, aby zostalo zdravé.
Od diskusných relácií, článkov v novinách až po sociálne médiá, sa informácie o tom, kedy pridať alebo ubrať tuk z nášho taniera, neustále menia. Tieto protichodné správy v kombinácii s najnovšími „trendy“ diétami môžu byť mätúce.
Kľúčom je vedieť, koľko tuku potrebujete na optimálne zdravie.

VŠETKO, ČO POTREBUJETE VEDIEŤ O ZDRAVÝCH TUKOCH

Prečo sú tuky dôležité

Tuky, bielkoviny a sacharidy poskytujú energiu, ktorá sa meria v kalóriách. Bez ohľadu na typ nášho tela, naše telo tieto kalórie potrebuje na vykonávanie každodenných činností. Pri ich nadmernej spotrebe sa extra energia využíva na syntézu tukov a vytváranie dôležitých zásob energie. Okrem toho sa tuky nachádzajú vo všetkých našich bunkových membránach a sú potrebné na fungovanie buniek. To však neznamená, že sú všetky tuky rovnaké. Niektoré sú zdravšie než iné, a preto je pre zachovanie zdravého kardiovaskulárneho systému dôležité nahradiť nezdravé tuky tými zdravými. Môžeme s určitosťou povedať, že tuky sú veľmi dôležitým zdrojom energie a kľúčom ku každej bunke tela.

Sila omega-3 a -6

Najobľúbenejšie zdravé tuky sú omega-6 a omega-3. Podľa súčasných trendov a štúdií vykonaných v Spojených štátoch je zvýšená konzumácia omega-3 prospešná pre naše kardiovaskulárne zdravie a znižuje hladinu tuku v krvi. Prínosy zdravých tukov je možné pozorovať aj na našom mozgu, očiach, srdci, koži, a na akejkoľvek inej orgánovej sústave. Preto je pre naše zdravie prospešná  strava bohatá na omega-3, alebo s ich vysokým obsahom, a to tak v potravinách, ako aj v potravinových doplnkoch. Pre zvýšenie príjmu omega-3 odporúčam jesť viac ovocia, zeleniny a morských plodov, ako sú krevety a losos; alebo doplnkov s omega-3.

Cenné vitamíny a minerály

Vitamíny a minerály sú pre naše zdravie prospešné, a obzvlášť pre vývoj detí. No nie každý z nás ich prijíma dostatok. Vitamín D je jedným z najdôležitejších vitamínov, pretože je kľúčom k dobrému zdraviu kostí a posilneniu nášho imunitného systému a svalov.

Vitamín D je vitamín rozpustný v tukoch, čo znamená, že je absorbovaný v lipidoch a uložený na využitie v telových tkanivách. Po mnoho generácií získavali naši predkovia vitamín D z vonkajšieho prostredia a z potravín. To sa v dnešnej dobe radikálne zmenilo, pretože ľudia netrávia veľa času vonku.

Veľmi cenným zdrojom ZDRAVÝCH tukov Herbalifeline MAX

Pripravili sme pre Vás 5 potravín s vysokým obsahom tukov, ktoré sú neuveriteľne zdravé a výživné.

  1. Avokádo – obsahuje mononenasýtený tuk zvaný kyselina olejová, čo je rovnaká mastná kyselina, aká sa nachádza v olivovom oleji, a je spájaná s rôznymi zdravotnými prínosmi. Je tiež skvelým zdrojom draslíka, pretože obsahujú o 40 % viac draslíka než banány; a dobrý zdroj vlákniny, o ktorom bolo preukázané, že znižuje LDL cholesterol a triglyceridy, zatiaľ čo zvyšuje HDL („dobrý“) cholesterol.
  2. Horká čokoláda – kvalitná horká čokoláda, s najmenej 70 % podielom kakaa, má vysoký obsah tuku, vlákniny a obsahuje viac než 50 % odporúčaného denného množstva železa, horčíka, medi a mangánu. Je tiež nabitá antioxidantmi, ktoré môžu znižovať krvný tlak a chrániť LDL cholesterol v krvi pred oxidáciou.
  3. Vajcia – i keď majú vysoký obsah cholesterolu a tukov, sú jednou z najvýživnejších potravín na našej planéte. Vajcia sú plné vitamínov a minerálov. Obsahujú takmer každú živinu, ktorú potrebujeme, vrátane bielkovín, najdôležitejšej živiny pre chudnutie, a cholín, živinu dôležitú pre mozog.
  4. Mastné ryby – ako je losos, pstruh, makrela, sardinky a slede, sú plné zdravých omega-3 mastných kyselín, vysokokvalitných bielkovín a ďalších dôležitých živín.
  5. Orechy – majú vysoký obsah zdravých tukov a vlákniny a sú dobrým rastlinným zdrojom bielkovín, vitamínu E a horčíka. Medzi zdravé orechy patria mandle, vlašské orechy, makadámiové orechy.

Podobné články